Jídlo dělá člověka: Jak ovlivnit naše zdraví a zdraví planety.

Experiment srovnává stravu všežravců (zjednodušeně řečeno) a rostlinnou stravu.  Do studie se zapojilo 22 párů jednovaječných dvojčat, včetně několika pracujících v potravinářském průmyslu. První čtyři týdny jedli potravu dodávanou vědci. Poté měli za úkol vařit si vlastní jídla. Odborníci průběžně analyzovali fyzické změny dvojčat pomocí pokročilé lékařské technologie – aby nakonec zjistili, jak různé diety ovlivňují jedince se stejnou DNA. Jak může to, co jíme, ovlivnit naše zdraví a zdraví planety.

Z 22 párů dvojčat, které byly součástí experimentu, se série Jídlo dělá člověka zaměřila na čtyři. Všichni nejprve prošli pečlivým vážením, měřením a dalšími psychickými i fyzickými testy, které přesně určily jejich celkovou kondici. Poté jedno z dvojčat začalo konzumovat čistě rostlinnou stravu a druhé živočišnou. Divák tak má jedinečnou příležitost sledovat, jak strava ovlivní konkrétního jedince.

Carolyn (veganka) a Rosalyn (všežravec) se studie zúčastnily s cílem „zvýšit zastoupení Filipínců ve vědeckých studiích”. Po jejím ukončení se obě vrátily ke stravě všežravců, ovšem s větším množstvím rostlinných jídel. Pam (vegan) a Wendy (všežravec) jsou jihoafrické kuchařky, které provozují cateringovou společnost. Po studii zcela nezavrhly živočišnou stravu, ale omezily příjem masa a sýrů. John (vegan) a Jevon (všežravec) jsou studenti ošetřovatelství, kteří rádi sportují. Po studii se oba vrátili ke stravě všežravců, vyřadili však většinu červeného masa. Michael (všežravec) a Charlie (vegan) vlastní podnik se sýrem a jsou známí jako „sýrová dvojčata“. Před vstupem do experimentu byl Michael pescatarian a Charlie všežravec, po jeho skončení se Michael stal vegetariánem a Charlie je téměř vegetarián.

MAG#art2friends